9 Μύθοι για τα μάτια μας...Πόσες φορές σας είπαν να μην κάθεστε κοντά στην τηλεόραση οταν ήστασταν παιδιά; Πόσες φορές σας είπαν να μην διαβάζετε στα σκοτεινά γιατί θα καταστρέψετε τα μάτια σας. Είνια άραγε αλήθεια όλ'αυτά ή απλώς μύθοι και κουβέντες του κόσμου;

Μύθος 1ος : «Όταν κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση θα καταστρέψεις τα μάτια σου»

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι όταν κάποιος κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά την όραση του. Το πιο πολύ  που μπορεί κάποιος να πάθει είναι να νοιώσει κούραση , αν το φως στο δωμάτιο είναι χαμηλό ή αν η ποιότητα της εικόνας στην τηλεόραση είναι κακή.

Μύθος 2ος : « Διαβάζοντας στα σκοτεινά θα καταστρέψει την όραση σου»

Ακριβώς όπως και με το πιο πάνω. Το μόνο που μπορεί να τύχει σε κάποιον που διαβάζει με λίγο φως είναι απλά να κουραστεί. Δεν θα του καταστρέψει όμως τα μάτια ακόμα και αν γίνεται επανειλημμένα. 

Μύθος 3ος : « Υπάρχουν ασκήσεις για τα μάτια που βελτιώνουν την όραση σου»

Να ζεις και να κοιτάζεις γύρω σου είναι το μόνο αναγκαίο πράγμα για να κρατήσει τους μυς των ματιών «σε φόρμα». Οποιαδήποτε άλλη άσκηση απλά θα σας κουράσει και πολύ πιθανόν να σας...πονοκεφαλιάσει!

Μύθος 4ος : «Όταν δεν κουράζεις πολύ τα μάτια σου , θα έχεις καλή όραση μια ολόκληρη ζωή»

Ακόμα ένα λάθος που γίνεται γιατί νομίζουμε ότι τα μάτια είναι συσκευές που έχουν συγκεκριμένες ώρες ζωής. Η αλήθεια είναι ότι τα υγιή μάτια μπορούμε να τα χαιρόμαστε για μια ζωή χωρίς να πρέπει να κάνουμε «οικονομία» στη χρήση τους.

Μύθος 5ος : « Το υπερβολικό σεξ ή ο αυνανισμός μπορούν να επιφέρουν οπτικές διαταραχές ή ακόμα και τύφλωση»

Πρόκειται φυσικά για ένα αστείο μύθο που ξέρουμε όμως από πού προέρχεται. Η σύφιλη, που είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όταν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει και σε τύφλωση. Από κει ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Μύθος 6ος : «Όταν τα γυαλιά δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο μπορεί να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα όρασης»

Και αυτό είναι λάθος. Όπως και σε μερικές άλλες περιπτώσεις, αν τα γυαλιά δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο απλά θα κουράσουν τα μάτια μας. Δεν μπορούν όμως να βλάψουν την όραση.

Μύθος 7ος : « Δεν υπάρχει λόγος να εξετάζεις τα μάτια (όχι την όραση σε οπτικό) πριν από τα 40»

Όλοι πρέπει να κάνουμε εξετάσεις στα μάτια από μικροί. Υπάρχουν ιάσιμες ασθένειες των ματιών, όπως το γλαύκωμα, που μπορεί να παρουσιαστεί και πριν τα 40 χρόνια.

Μύθος 8ος : « Δεν είναι επικίνδυνο να κοιτάζεις τον Ήλιο με μαύρα ειδικά  γυαλιά»

Κι όμως , οι υπεριώδης ακτίνες του Ήλιου περνούν μέσα και από τα μαύρα γυαλιά και καταστρέφουν τον φακό και τον αμφιβληστροειδή μας. Έτσι όταν κοιτάζουμε τον Ήλιο , όχι μόνο μπορεί να έχουμε μετά πονοκέφαλο ή προσωρινή παραμόρφωση της όρασης μας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουμε και μόνιμο πρόβλημα στο μάτι. Γενικά , το φως του Ήλιου μπορεί α τυφλώσει οποιονδήποτε σε λιγότερο από 1 λεπτό!

Μύθος 9ος : «Τα καρότα βοηθούν στην καλή όραση»

Είναι αλήθεια ότι τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α που είναι βασική για την όραση. Φυσικά γιάυτό χρειάζεται μόνο μια πάρα πολύ μικρή ποσότητα. Στην πραγματικότητα η υπερβολική δόση βιταμίνης Α όχι μόνο δεν βοηθά την όραση αλλά μπορεί να δημιουργήσει πολλά άλλα παράπλευρα προβλήματα.

Pin It