Εκτύπωση
Κατηγορία: Περίεργα κι ενδιαφέροντα
Εμφανίσεις: 8630

provenzanoΛίγο μετά την ανάδειξη του Πρόντι ως νέου ισχυρού άνδρα της Ιταλίας, μία είδηση ήρθε σχεδόν να επισκιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Bernardo Provenzano, ο αόρατος άνθρωπος, ο Αρχηγός των Αρχηγών της Ιταλικής Μαφίας έπεφτε στα χέρια των διωκτικών αρχών στη γενέτειρά του, το Κορλεόνε.

Μετά τη σύλληψη του Τότο Ρίνα (αρχηγού της κοζα νοστρα) το 1993 ο Provenzano παίρνει την αρχηγία στα χέρια του. Γίνεται αυτό που ονομάζουν οι μαφιόζοι capo dei capi (αρχηγός των αρχηγών)

Άρχισε την «καριέρα» του σαν τσιλιαδόρος για να ανεβεί αργότερα , με πολύ γρήγορο ρυθμό, τα σκαλοπάτια της μαφιόζικης ιεραρχίας. Στυγνός και αιμοσταγής , δεν διστάζει να βγάλει από τη μέση όποιον θεωρούσε εμπόδιο. Δεν αργεί να πάρει και το ψευδώνυμο  «θείος Μπίνου ο τρακτέρ" για την ευκολία με την οποία έλιωνε τα θύματά του, μέχρι κτηνωδίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400 άτομα βρήκαν φρικτό θάνατο από τα δικά του χέρια.  Ήταν εκείνος που έβγαλε τη Μαφία από τα παραδοσιακά χαρακώματα της παρανομίας, της πώλησης προστασίας, των ναρκωτικών και των παράνομων στοιχημάτων. Με τον Provenzano η μαφία μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Ξεπλένει βρώμικο χρήμα, ελέγχει εργοστάσια επεξεργασίας λημμάτων, οργανώνει υπεξαιρέσεις. Γιαυτό αργότερα ο Provenzano παίρνει και το παρατσούκλι «ο Λογιστής»

Για 43 χρόνια παραμένει ένας «άγνωστος» Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του , δεν υπάρχουν ίχνη του. Το μόνο που ξέραμε  είναι ότι δεν μετακινείται και δεν χρησιμοποιεί κινητά ή σταθερά τηλέφωνα. Επικοινωνεί με τα μέλη της οικογένειας με τα γνωστά πια pizzini του. Μικρά κομματάκια χαρτί , που πάνω τους γράφει κωδικοποιημένα τα μηνύματα του. Χρησιμοποιεί μεθόδους αριθμητικής κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνταν στη αρχαία Ρώμη , ενώ γνωστός είναι και ο κώδικας του με φράσεις και λέξεις από τη βίβλο. Τη μέρα που συνελήφθηκε βρέθηκαν πάνω του μερικά pizzini με κωδικοποιημένα μηνύματα, και στο γραφείο του άλλα 350 κρυμμένα καθώς και 3 τόμοι της βίβλου  με υπογραμμισμένες λέξεις και φράσεις. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά, όταν ο Provenzano μεταφερόταν στις φυλακές, ζήτησε μια βίβλο να έχει μαζί του, πράγμα που φυσικά οι αρχές δεν το επέτρεψαν αφού υπήρχε πιθανότητα να επικοινωνεί με κάποιο τρόπο με φίλους που θα τον επισκέπτονταν.

Οι «μεγάλοι» της μαφίας συνήθως πέφτουν θύματα προδοσίας από μαφιόζους που βρίσκονται ήδη στη φυλακή και αποφασίζουν να συνεργαστούν με τις αρχές. Εκείνοι που «μιλούν» τελικά μπαίνουν στο γνωστό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και βρίσκονται συνεχώς υπό την προστασία της αστυνομίας. Φυσικά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που κάποιοι «προδότες» ή ακόμα και μέλη της οικογένειας τους εκτελούνται εν ψυχρώ  από ανθρώπους της Μαφίας αφού η προδοσία θεωρείται ως το χειρότερο παράπτωμα. Εκείνο που οδήγησε όμως την αστυνομία στον Provenzano δεν είναι μια προδοσία αλλά οι πολυετής έρευνες της αστυνομίας και η διασταύρωση πληροφοριών. Μια μέθοδος που ο αρχηγός της Ιταλικής αστυνομίας ονόμασε περισσότερο «κλασσική» μέθοδο εξιχνίασης εγκλημάτων.

provenzano1Οι έρευνες τους έφεραν σε ένα παλιό σπίτι στα περίχωρα του χωριού Κορλεόνε. Το έθεσαν αμέσως υπο παρακολούθηση. Κάποιος με ένα καλάθι γεμάτο φρεσκοπλυμένα ρούχα , κτύπησε την πόρτα. Κάποιος άνοιξε από μέσα , άπλωσε το χέρι, πήρε τα ρούχα και έκλεισε την πόρτα. Η αστυνομία πήρε το πράσινο φως για να επέμβει. Για μια στιγμή ο Provenzano σκέφτηκε να διαφύγει, μετά προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Τελικά είπε «Εντάξει, εγώ είμαι. Φροντίστε όμως να βρείτε και ένα νοσοκόμο γιατί σε λίγο θα χρειαστώ κάποιον να μου κάνει την ένεση μου.» Παραδόθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόλις έφτασε στο τμήμα η είδηση είχε κάνει ήδη το γύρω της Ιταλίας. Πλήθος κόσμου τον περίμενε. Να δει επιτέλους το πρόσωπο αυτού του περιζήτητου εγκληματία που η Ιταλική κυβέρνηση είχε επικηρύξει για 2,5 εκατομμύρια εύρο. Είδαν ένα 75χρονο άντρα, ήρεμο με γυαλιά. Φώναζαν "bastardo! assassino!!"  

O Αρχηγός των αρχηγών είχε συλληφθεί. Η Μαφία όμως δεν είναι ο Provenzano. Η Μαφία εξακολουθεί να σκοτώνει, να ελέγχει και να χώνει τις ρίζες της βαθιά στην Ιταλική κοινωνία.