Παρασκευή και 13Ενώ στον Ελληνικό χώρο θεωρείται γρουσούζικη μέρα η Τρίτη 13, στον καθολικό αλλά και μουσουλμανικό κόσμο θεωρείται η Παρασκευή και 13. Η μέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με διάφορα αρνητικά γεγονότα από την Ιστορία , τη θρησκεία και την παράδοση πολλών λαών. Επικρατέστερα γεγονότα που έδωσαν προληπτικά σ'αυτή τη μέρα αυτή την κακή φήμη είναι τα εξής:

Η Εύα έδωσε στον Αδάμ να φάει από τον απαγορευμένο καρπό ημέρα Παρασκευή, Ο Ιούδας ήταν ο 13ος παρόν στον μυστικό δείπνο (12 μαθητές + ο Χριστός), ο Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή, η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή. Επίσης, το δεκατρία συνδέεται και με την 13η φυλή του Ισραήλ, για την οποία δεν γίνεται λόγος στη Βίβλο αφού σύμφωνα με την παράδοση , τα μέλη αυτής της φυλής ήταν μάγοι που συνδέονταν και υποκινούνταν από σκοτεινές δυνάμεις. Ακόμα , Παρασκευή και 13 , τον Οκτώβριο του 1307 , ο Πάπας εκδίδει μια μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών. Μια πράξη εσχάτης προδοσίας για τους ιππότες του Ναού αφού ο Πάπας εθεωρείτο ο πνευματικός τους πατέρας και ο κυριότερος υποστηρικτής του έργου τους. Τέλος αυτή η προκατάληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς , τον καιρό της μητριαρχικής κοινωνίας. Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέριας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο.

Παρόμοια γεγονότα που συνδέονται με αυτή την ημερομηνία μπορούμε να βρούμε αρκετά. Το γεγονός είναι όμως ότι εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από αυτή την προκατάληψη κάθε χρόνο η οποία καταγράφηκε και σαν φοβία με το όνομα «paraskavedekatriaphobia»  Ορίστε και μερικές περισσότερες πληροφορίες:

-Υπολογίστηκε ότι 800-900 εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε Παρασκευή 13 κάθε χρόνο απλά επειδή ο κόσμος εκείνη την ημέρα , δεν βγαίνει από το σπίτι του, δεν κλείνει συμφωνίες ή δεν πετάει με αεροπλάνο.

-Η πρώτη αναφορά στην ημέρα αυτή ως «γρουσούζικη» γίνεται μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα

-Τα σοβαρότερα «θύματα» αυτής της φοβίας υπολογίζονται γύρω στα 17 εκατομμύρια και αυτή την ημέρα αποφεύγουν ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι.

-Κάθε χρόνος έχει το λιγότερο μια και περισσότερο 3 Παρασκευές 13

- Το 1993, σε μια έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού, φάνηκε μια αισθητή αύξηση των  τροχαίων δυστυχημάτων την συγκεκριμένη μέρα.

 

 

Pin It