Εκτύπωση
Κατηγορία: Περίεργα κι ενδιαφέροντα
Εμφανίσεις: 10026

Το Beaujolais Nouveau 2006 έφτασε !

Ο θεσμός του Beaujolais Nouveau, που τιμάται σε παγκόσμια κλίμακα σε περισσότερες από 150 χώρες ως γεγονός της χρονιάς στον χώρο του κρασιού, γιόρτασε το 2001 τα πενήντα του χρόνια. Πράγματι η χρονιά του 1951 έχει γραφτεί στα χρονικά της γαλλικής οινοπαραγωγής.

Η ιστορία του BEAUJOLAIS:

Σε μια σημείωση της υπηρεσίας των Έμμεσων Φόρων, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 1951, η διοίκηση νομοθετεί για πρώτη φορά στη Γαλλία τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά μερικών κρασιών ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης νωρίτερα από την ημερομηνία της γενικής αποδέσμευσης των κρασιών, που είναι η 15η Δεκεμβρίου. Και τότε, το φαινόμενο που συνδέεται με τη διάθεση στην αγορά του Beaujolais Nouveau κάνει τα πρώτα του βήματα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 60, είναι συγκριτικά περιορισμένο : μερικές δεκάδες εκατόλιτρα καταναλώνονται κυρίως στα τραπέζια και στα μπαρ της Λυών. Η χρονιά 1970 αποτελεί καμπή στην ιστορία του κρασιού: ο αμπελώνας, για πρώτη φορά, παρήγαγε 100.000 εκατόλιτρα Beaujolais Nouveau. Το φαινόμενο αποκτά εθνικές διαστάσεις. Αναπτύσσονται οι εξαγωγές. Το 1985, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη ορίζεται ως ημερομηνία αποδέσμευσης των 500.000 εκατόλιτρων της χρονιάς αυτής. Η δραστηριότητα των επαγγελματιών -αμπελουργών και εμπόρων- που είναι ήδη κινητοποιημένοι εδώ και πολλά χρόνια, πολλαπλασιάζεται. Μετά την κατάκτηση της Ευρώπης έρχεται η σειρά της Βόρειας Αμερικής, κατόπιν της Αυστραλίας το 1982, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας το 1985, των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στη δεκαετία του 90 ... Εκείνο που στην αρχή δεν ήταν παρά μια παράδοση συνδεδεμένη με τις δυσκολίες συντήρησης του κρασιού, έγινε παγκόσμια γιορτή με στόχο την άμεση κατανάλωση, αμέσως μετά την παραγωγή του κρασιού.

 

Φιλτράρισμα και εμφιάλωση

Beaujolais NouveauΤα κρασιά του Beaujolais και Beaujolais Villages, αναλύονται, φιλτράρονται και εμφιαλώνονται. Ο καταναλωτής μπορεί να τα απολαύσει ήδη από την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου: είναι τα Beaujolais Nouveaux ή αλλιώς «πρώιμα». Τα υπόλοιπα κρασιά (Beaujolais Villages και Crus du Beaujolais) θα περιμένουν υπομονετικά να έρθει η ώρα τους. « Αποδεσμεύονται » στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή από αυτήν την ημερομηνία διατίθενται στην αγορά. Όμως, η παράδοση θέλει τα Crus να «γιορτάζουν το Πάσχα τους» πριν εμφιαλωθούν. Κάποιες ονομασίες κρασιών με πιο «σωματώδη» γεύση μπορούν να βελτιωθούν με μια παρατεταμένη παλαίωση. Το καλύτερο διάστημα κατανάλωσης των κρασιών κυμαίνεται από 1 έως 5 χρόνια ή και περισσότερο και εξαρτάται επίσης από την ημερομηνία παραγωγής και την προέλευση του Cru.

 

Πηγή:http://www.ambafrance-gr.org/