Ηanechoic-chamber τρελή και γεμάτη έντονους ρυθμούς ζωή μας, συχνά κάνει πολλούς να αναζητούν ηρεμία και γαλήνη. Όπως συμβαίνει όμως πάντα, ακόμα και το πιο ακριβό ή σπάνιο αγαθό, σε υπερβολική δόση, μπορεί να σε πάρει απο τον παράδεισο στην κόλαση! Στην περίπτωση μας αυτό ισχύει για τη σιωπή. 'Όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν στο πιο ήσυχο μέρος του κόσμου, περισσότερο από μερικά λεπτά. Η μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής αγγίζει τα 45 λεπτά!

Μιλάμε για ένα δωμάτιο στα Orfield Laboratories στη Νότια Μινεάπολη των Η.Π.Α. Η αίθουσα αυτή, η οποία είναι επίσης γνωστή ως  «Ηχώ», είναι 99,99% ηχοαπορροφητική. Είναι φτιαγμένη απο  διπλά μονωμένα χαλύβδινα τοιχώματα και μπετόν πάχους 30 εκατοστών. Κατά μήκος των τοίχων υπάρχουν επίσης 1 μέτρου χοντρά κομμάτια απο ειδικό ηχο-απορροφητικό υαλοβάμβακα που συμβάλλει στην “υπερ”-ησυχία που επικρατεί στο χώρο. Το δωμάτιο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το πιο ήσυχο μέρος στη Γη. Παρόλο που μοιάζει σαν όνειρο, ειδικά για εκείνους που ζουν με παιδιά ή έχουν αγχωτικές δουλειές, στην πραγματικότητα είναι ένας εφιάλτης. Το δωμάτιο γίνεται τόσο αθόρυβο που μπορείτε να ακούσετε πραγματικά τα εσωτερικά όργανά σας να δουλεύουν. Και μετά από λίγο, αρχίζουν οι παραισθήσεις.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Orfield Labs, Steven Orfield λέει ότι οι άνθρωποι καλούνται να καθίσουν στο δωμάτιο με όλα τα φώτα σβηστά. Υπήρχε μόνο ένας δημοσιογράφος που κατάφερε να παραμείνει εκεί για 45 λεπτά. Ο ίδιος ο κ. Orfield δεν μπορεί να αντέξει εκεί μέσα περισσότερο από 30 λεπτά, κι αυτό λόγω της μηχανικής βαλβίδας που έχει στην καρδιά του η οποία μέσα στο δωμάτιο γίνεται ανυπόφορα δυνατή. "Όταν είναι απόλυτη ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται», λέει. "Στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου, θα αρχίσετε σιγά-σιγά να ακούτε όλο και περισσότερους ήχους.  Πρώτα θα ακούσετε την καρδιά σας να χτυπά, μετά θα ακούσετε τους πνεύμονές σας, το στομάχι. Στο ανηχωικό δωμάτιο, η μηχανή του σώματος που δουλεύει θα γίνει σταδιακά ένας δυνατός ήχος. "

Η εμπειρία είναι τόσο αποπροσανατολιστική που θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο στην τρέλα. Στην πραγματικότητα, είναι υποχρεωτικό, οι άνθρωποι που δοκιμάζουν το δωμάτιο,να κάθονται. Κι αυτό γιατί το να στέκεσαι ή να περπατάς εκεί μέσα, είναι πρακτικά αδύνατο! Όταν περπατάμε στα σκοτεινά, προσανατολιζόμαστε πάντα απο τους ήχους που ακούμε. "Είναι σαν να σας έχουν αφαιρέσει τα αντιληπτικά ερεθίσματα που σας επιτρέπουν να ισορροπείτε  και να ελίσσεστε. Όποιος μπαίνει στο δωμάτιο, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε μια καρέκλα, " λέει ο κ. Orfield.

anechoicΌσο παράξενο φαίνεται, το “ανηχωικό” δωμάτιο έχει πολλές χρήσεις. Αρκετοί κατασκευαστές δοκιμάζουν εκεί τα προϊόντα τους και μελετούν τρόπους πώς θα μπορούσαν να τα κάνουν λιγότερο θορυβώδη. Για παράδειγμα, το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε για να κάνει τις μοτοσικλέτες Harley Davidson πολύ πιο αθόρυβες.  Η Nasa το χρησιμοποιεί για να εκπαιδεύσει τους αστροναύτες της, παρακολουθώντας το διάστημα που αυτοί μπορούν να μείνουν προσηλωμένοι στην εργασία τους πριν αρχίσουν οι παραισθήσεις. Διότι απλά, η σιωπή του “ανηχωικού”δωματίου είναι η ίδια με εκείνη που υπάρχει στο διάστημα.

Pin It