Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/skorpialogia.com/public_html/libraries/f0f/input/input.php on line 102
Φορητό ραδιοφωνάκι της SONY, το i-pod της φυλακής
Εκτύπωση
Κατηγορία: Περίεργα κι ενδιαφέροντα
Εμφανίσεις: 4845

Sony-SRF-39FP4-550x733Τώρα που τα smartphones και οι φορητές συσκευές είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, είναι δύσκολο να σκεφτείς τη ζωή μας χωρίς αυτά. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται φυσικά συσκευές τύπου walkman που την εποχή τους ήταν κάτι αντίστοιχο με το σημερινό i-pod. Υπάρχει λοιπό μια ομάδα ανθρώπων για τους οποίους ένα συγκεκριμένο φορητό ραδιοφωνάκι της Sony είναι ότι πολυτιμότερο έχουν. Πρόκειται για τους φυλακισμένους στης Αμερικάνικες φυλακές.

 

Το μοντέλο Sony SRF-39FP (Federal Prison) φτιάχτηκε από την Ιαπωνέζικη εταιρία πρίν από περίπου 15 χρόνια και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη του σε σημείο που ονομάζεται το i-pod των φυλακών. Τϊ το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό;

 

 1.Καταρχήν η συσκευή είναι φτιαγμένη από καθαρό διάφανο πλαστικό έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κρατούμενους για μεταφορά ναρκωτικών ή λεφτών για παράνομες ανταλλαγές. Έτσι το αποτέλεσμα είναι από μόνο του ένα φουτουριστικό σχέδιο στο οποίο φαίνονται η μπαταρία, τα κυκλώματα και η αντένα.

 

 2. Η τιμή του κυμαίνεται κάτω από $30 και έτσι οι κρατούμενοι μπορούν εύκολα να το αγοράσουν. Το μοντέλο είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για τις φυλακές και δεν πωλείται άλλου, κάτι που το έχει μετατρέψει σε ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι. Σύμφωνα με τη Sony, η θέση που το SRF-39FP κατέχει ανάμεσα στους κρατούμενους είναι αντίστοιχη με εκείνη του i-pad στην υπόλοιπη κοινωνία.

 

3. Το SRF-39FP λειτουργεί με μία μόνο μπαταρία AA που σου προσφέρει 40 ώρες ασταμάτητης ακρόασης. Άλλα μοντέλα φορητών συσκευών λειτουργούν συνήθως με 3 μπαταρίες ΑΑΑ, κάτι που στο τέλος του μήνα αντιστοιχεί σε μια διαφορά της τάξης των $300!

 Sony-SRF-39FP-550x537

4. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το SRF-39FP είναι πολύ ψηλής ποιότητας και ο ήχος που βγάζει δεν συγκρίνεται με τίποτα με τον ήχο άλλων σύγχρονων φορητών συσκευών. Ειδικοί επισημαίνουν ότι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί “επαγγελματική” συσκευή για τον υπόλοιπο κόσμο. Η αντένα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για να προσφέρει τέλειο ήχο χωρίς παράσιτα ακόμα και μέσα από τους πιο χοντρούς τοίχους των φυλακών.

 

 5. Για τους φυλακισμένους, το φορητό αυτό ραδιόφωνο αποτελεί μια πηγή διασκέδασης και ένα τρόπο επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορούν να ακούνε ειδήσεις, μουσικές εκπομπές, προβλέψεις για τον καιρό, ακόμα και να ακούνε τηλεόραση(!) Οι τηλεοράσεις των φυλακών είναι συνδεδεμένες με ένα είδος πομπού που εκπέμπει ήχω από τα τηλεοπτικά προγράμματα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα.

 

 6. Η συσκευή έχει μετατραπεί σε ένα είδος προσωπικής απομόνωσης των κρατουμένων από τους υπόλοιπους, σε ένα χώρο όπου η προσωπική ζωή είναι το βασικότερο αγαθό που στερείσαι. Υπάρχει μάλιστα ανάμεσα στους φυλακισμένους και ειδική φράση που λέγεται “I will headphone myself” που στη διάλεκτο των φυλακών σημαίνει , θα αποσυρθώ, θα βάλω τα ακουστικά μου και θα μείνω λίγο μόνος με τον εαυτό μου.

 

 7. To SRF-39FP έχει δεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα των φυλακισμένων. Πιστεύεται πως όποιος πάρει μαζί του το ραδιοφωνάκι του, μετά την αποφυλάκιση του, παραβιάζει ένα άγραφο κώδικα των φυλακών. Η παράδοση θέλει τη συγκεκριμένη συσκευή να περνά από τον ένα φυλακισμένο στον άλλο σαν μια τελετουργία. Έτσι οι συσκευές αυτές της Sony έχουν αλλάξει δεκάδες χέρια η καθε μια τα τελευταία 15 χρόνια.

 

 Όλα αυτά κάνουν το SRF-39FP μια περιζήτητη συσκευή στον έξω κόσμο. Πολλοί είναι εκείνοι που μάταια προσπαθούν να αποκτήσουν ένα τέτοιο ραδιοφωνάκι σε οποιαδήποτε τιμή. Συλλέκτες και μουσικόφιλοι προσφέρουν απίστευτα ποσά αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Το SRF-39FP εξακολουθεί να ένα από κείνα τα πράγματα που δεν μπορείς να αποκτήσει με λεφτά. Μπορείς να το έχεις μόνο αν περάσεις το κατώφλι των φυλακών της Αμερικής.