Εκτύπωση
Κατηγορία: Πολιτική
Εμφανίσεις: 5052

dibateΜου πήρε δυο μέρες να συνέλθω από το τεράστιο τίποτα της κούφιας τηλεμαχίας που μας πούλησαν. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι μαζί. Τα τέσσερα μεγάλα κανάλια και τα επιτελεία των 3 υποψηφίων συνήλθαν, αποφάσισαν και απέτυχαν παταγωδώς. Ολόκληρη η εξουσία, οι χειριστές της συνείδησης και της γνώμης του μέσου πολίτη, εν τη σοφία τους,  κατάφεραν μόνο να μας παρουσιάσουν αυτή την τραγελαφική κωμωδία που ονόμασαν “τηλεμαχία”.

Την επομένη, έκπληκτος διάβαζα στις εφημερίδες τις αναλύσεις των δημοσιογράφων και των επιτελείων. Έκριναν τους υποψηφίους από τις απαντήσεις τους, έβρισκαν βασικές διαφορές, συγκλήσεις και αποκλίσεις. Πώς τα κατάλαβαν όλ'αυτά , δεν ξέρω. Εγώ παρακολουθούσα για δυο ώρες , τρεις τύπους, να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα, άσχετα από την ερώτηση που τους έκαναν. Δεν λέω, κάποτε άλλαζαν τη σειρά των λέξεων, αλλά σε γενικές γραμμές είπαν ο καθένας από μια απάντηση. Απλά την επανέλαβαν από είκοσι φορές. Άραγε ήταν για να την εμπεδώσουμε; Δεν ξέρω.
Εν το μεταξύ, τα χρονόμετρα έτρεχαν, άσπριζαν, κοκκίνιζαν. Ο ήχος χανόταν στο τέλος του χρόνου και οι προτάσεις έμεναν μισοτέλειωτες. Ο διάλογος ήταν ανύπαρκτος και η σκηνοθεσία πρόχειρη (η κάμερα θα πέρασε τουλάχιστον 10 φορές πίσω από το γυάλινο πουλί του θυρεού σε πρώτο πλάνο)
Ανέλυσαν λέει τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομία γενικότερα. Μίλησαν, λέει, για την Τρόικα, το μνημόνιο και το φυσικό αέριο.
Τέσσερις μέρες μετά και η “ουρά” του “ντιμπέιτ” πάει επιτέλους να σβήσει...
Πέρασε, χάθηκε, ξεχάστηκε.
Όπως ξεχάστηκαν τόσα πολλά.
Όλα τα ξεχνούμε εμείς. Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του λαού. Ξεχνάμε πραξικοπήματα και εισβολές, πατρίδες και ήρωες. Ξεχνάμε τραγωδίες και σκάνδαλα. Ξεχνάμε τους εχθρούς αλλά και τους συμμάχους μας. Ξεχνάμε το συμφέρον μας και τις ευθύνες μας. Τέλος, ξεχνάμε ποιοι μας κυβερνούν, και γιαυτό, κάθε πέντε χρόνια πάμε πάλι και τους ψηφίζουμε και αγοράζουμε το παραμύθι τους ότι τάχατες άλλαξαν ή μάλλον πως μαζί τους όλα θ'αλλάξουν.
“Κοιτάμε Μπροστά!!” βροντοφωνάζουν οι υποψήφιοι και κατά βάθος εννοούν “Ξεχάστε τι είπαμε και τι κάναμε μέχρι τώρα. Απλά ψηφίστε μας!!!”