anish kapoorΗ κατηγορία του Anish Kapoor προς τα μουσεία του κόσμου ότι επιδίδονται σε τοκενισμό, κάνει τις τελευταίες μέρες το γύρο του καλλιτεχνικού κόσμου και αναπαράγεται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και περιοδικά τέχνης. Ο καλλιτέχνης, στη διάρκεια συνέντευξης του στην The Guardian, δεν διστάζει να αναφερθεί ονομαστικά σε ορισμένα μουσεία και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν έργα καλλιτεχνών που δεν ανήκουν σε «ευνοούμενες» ομάδες, εκθέτοντας τα σκόρπια σε διάφορα δωμάτια σαν παζαράκι τέχνης, μόνο και μόνο για να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς του «τοκενισμού».

 xoris piksidaΑν το θέμα που μας απασχολεί είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, ή ο καθορισμός του καθεστώτος του καλλιτέχνη, τότε πρέπει να γνωρίζουμε δυο πράγματα. Πρώτο, ότι αυτό το θέμα απασχολεί τους καλλιτέχνες εδώ και αιώνες και δεύτερο, ότι οι περισσότερες χώρες προσπαθούν συνεχώς μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις και ασφαλιστικά προγράμματα να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτού του προβλήματος.

banksy coronavirusΠολλά πράγματα δε θα είναι τα ίδια μετά την κρίση αυτής της πανδημίας. Όσο πιο πολύ το ακούμε τόσο πιο πολύ το συνειδητοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι. Και είναι επίσης ξεκάθαρο σε όλους μας ότι παρ’ όλους τους θανάτους, και τις τραγικές καταστάσεις που αφήνει πίσω της αυτή η εμπειρία, οι περισσότερες αλλαγές που θα επιφέρει θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Λες και η ανθρωπότητα χρειαζόταν ένα γερό μάθημα για να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της στην κοινωνική δομή, για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το οικοσύστημα που τη φιλοξενεί, για να ξαναβρεί τέλος πάντων τις χαμένες της αξίες. Σαν πυξίδα που απομαγνητίστηκε και έχασε το μαγνητικό της Βορρά, η παγκόσμια κοινωνία συγκρούστηκε με το παγόβουνο των συνεπειών της απληστίας και της απερισκεψίας της. Μικρή ελπίδα για το μέλλον λοιπόν, το γεγονός ότι κάποια πράγματα τουλάχιστον θα βελτιωθούν.

penoneΤον τελευταίο καιρό, η πλειοψηφία των ανθρώπων της Τέχνης στην Κύπρο αναρωτιέται γιατί οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες λαμβάνουν τόση ψηλή οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους στην περίοδο της πανδημίας, σε αντίθεση με τους ίδιους που ακόμη αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την εξίσωση του πολιτισμού, της οποίας το αποτέλεσμα στη χώρα μας βγαίνει πάντα λάθος, κράτος και καλλιτέχνες έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν θα έπρεπε να ήταν:


Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη το κράτος επενδύει στην Τέχνη ενώ στην Κύπρο επενδύει σε καλλιτέχνες, δηλαδή σε άτομα;

quantum2Σκέφτομαι μια τέχνη που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Μια τέχνη που θα απελευθερώσει επιτέλους την καλλιτεχνική δημιουργία από τον μάταιο φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί κυρίως από τις αρχές του 21ου αιώνα. Θα την ονόμαζα Κβαντική Τέχνη.

Η Κβαντική Τέχνη ανατρέπει την παραδοσιακή σχέση του έργου τέχνης με το στοιχείο του χρόνου. Δεν είναι επίκαιρη (τουλάχιστον όχι με τη δημοσιογραφική έννοια του όρου) και επομένως δεν χρησιμοποιεί ούτε τις τεχνικές ούτε τη θεματολογία των media. Η Κβαντική τέχνη είναι διαχρονική διότι η αισθητική της είναι τέτοια, δεν εξαρτάται από εφήμερα εκφραστικά μέσα.