Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί και έχασαν. Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν γι' αυτούς η χρυσή ευκαιρία να καλύψουν το χαμένο έδαφος της καθοδηγούμενης παρα-πληροφόρησης και να κατακτήσουν ξανά τη θέση που πεισματικά μέχρι τώρα κρατούσαν στο θρόνο της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Τελικά έχασαν κατά κράτος από τον ανερχόμενο αντίπαλό τους που είναι χωρίς αμφιβολία το διαδίκτυο. Μέσα σε μια δεκαετία τα έγκαιρη, έγκυρη και άμεση ενημέρωση, που για χρόνια παραπλανητικά συνόδευαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, μετατοπίστηκαν στο πλευρό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ιστοσελίδων και των προσωπικών μπλοκ των διαφόρων χρηστών.

pornografikaΚάθομαι στην πολυθρόνα και ακουμπώ το φλιτζάνι στο γραφείο, δίπλα από το πληκτρολόγιο. Το ποντίκι κινείται με ακρίβεια κάτω από τις μηχανικές εντολές της παλάμης μου. Ανοίγω ένα φυλλομετρητή, πηγαίνω στους σελιδοδείκτες, επιλέγω όπως πάντα τη σελίδα με τις εφημερίδες, και περιμένω να φορτώσει. Και ενώ οι πρώτοι τίτλοι ξεκινούν να εμφανίζονται, από το κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, αρχίζει να αναδύεται ένα μικρό, πονηρό παραθυράκι.

 ubuntu

Το κομπιούτερ μου σέρνεται. Ξυπνω το πρωί, πατάω το κουμπί να ξεκινήσει και πάω για καφέ. Προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατό περισσότερη ώρα για να αφήσω τα windows να εκκινήσουν. Κάνω καφέ, μαζεύω κανένα ποτήρι απο τα τραπέζια στο καθιστικό απο το προηγούμενο βράδυ, σηκώνω κανένα παιχνίδι που άφησε ο γιος μου στο πάτωμα. Κάθε τόσο ρίχνω ματιές στην οθόνη. Επιτέλους εκίνησε. Κάθομαι. Περιμένω να ελέγξει τις ενημερωμένες εκδόσεις, να τρέξει το antivirus, και πατάω τον explorer. Κάπου εκεί αρχίζει το καθημερινό μου βάσανο. 

E mail:

  • Υπάρχουν 3,146 δισεκατομμύρια λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παγκόσμια.
  • 27,6% χρησιμοποιούν το Microsoft Outlook για τη διαχείριση των e mail τους.
  • 71% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στάλθηκαν στη διάρκεια του 2011 ήταν spam (ανεπιθύμητα).
  • 112 ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν και λήφθηκαν κατά μέσο όρο κάθε μέρα από τον μέσο χρήστη.
  • Το hotmail κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με 360 εκατομμύρια χρήστες.
  • Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που στάλθηκε το πρώτο email.

neroogleΌλα άρχισαν στις 22 Φεβρουαρίου όταν ο Mark Ontkush δημοσίευσε ένα άρθρο του στο οποίο εξηγούσε ότι η Google  θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση της παγκόσμιας ενέργειας απλά και μόνο αν άλλαζε τον σχεδιασμό και τα χρώματα της σελίδας της.