Εκτύπωση
Κατηγορία: Διαδίκτυο και υπολογιστές
Εμφανίσεις: 7595

 ubuntu

Το κομπιούτερ μου σέρνεται. Ξυπνω το πρωί, πατάω το κουμπί να ξεκινήσει και πάω για καφέ. Προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατό περισσότερη ώρα για να αφήσω τα windows να εκκινήσουν. Κάνω καφέ, μαζεύω κανένα ποτήρι απο τα τραπέζια στο καθιστικό απο το προηγούμενο βράδυ, σηκώνω κανένα παιχνίδι που άφησε ο γιος μου στο πάτωμα. Κάθε τόσο ρίχνω ματιές στην οθόνη. Επιτέλους εκίνησε. Κάθομαι. Περιμένω να ελέγξει τις ενημερωμένες εκδόσεις, να τρέξει το antivirus, και πατάω τον explorer. Κάπου εκεί αρχίζει το καθημερινό μου βάσανο. 

Κάποιες σελίδες δεν τρέχουν, ο ΙΕ σβήνει απότομα, χάνω διευθύνσεις που θέλω. Πηγαίνω σε σελίδες με video και θέλει τα κατάλληλα codecs. Του λέω να τα βρεί και να τα εγκαταστήσει. Βρήκε 2 απο τα 3. Το άλλο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα που δεν το βρήκε. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Πατάω 10 φορές ΟΚ . Πρόβλημα στην εγκατάσταση. Να ξαναπροσπαθήσει; ΝΑΙ ΝΑΙ άλλες 10 φορές ΟΚ. Τίποτα ! Κόλλησε. ctrl+alt+delete! Τίποτα! 'Αποφασίζω να το αφήσω μόνο του, να πάρει το χρόνο του που λέμε.

Ανοίγω ενα αρχείο word για να γράψω κάτι. Χρειάζεται ξαφνικά το αυθεντικό cd του office. Δεν το έχω .Με αφήνει να διαβάσω μόνο το αρχείο χωρίς να μπορώ να αλλάξω κάτι. Συνειδητοποιώ οτι το ίδιο συμβαίνει με όλο το office.

Αποφασίζω να μικράνω κάποιες φωτογραφίες για να στείλω σε ενα φίλο με mail που μου τις ζήτησε. Ανοίγω το photoshop. Θέλει περίπου 5 λεπτά! Περιμένω. Ο ΙΕ ακόμα κολλημένος. Ανοίγει το PS. Το κομπιούτερ έχει γονατίσει για τα καλά. Ο κέρσορας δεν κινείται σχεδόν καθόλου. Κάνω με δυσκολία τις αλλαγές και σώζω τις εικόνες. Τελικά ο ΙΕ έκλεισε και μαζί του όλα τα παράθυρα και πάλι.

Νοιώθω οτι το pc μου μόλις που επιβιώνει. Όλα τα λογισμικά λειτουργούν σε μια “περίοδο χάριτος” που ανα πάσα στιγμή θα φτάσει στο τέλος της. Και θα μου ζητήσει πάλι αυθεντικά cd άδειες , κλειδιά, πιστοποιήσεις. Όλα λήγουν, κλειδώνουν και τελειώνουν. Όλα γίνονται όλο και πιο δύσκολα ενώ εσύ περιορίζεσαι στα απλά και αυτονόητα. Να διαβάσεις ενα mail, να δεις μια ιστοσελίδα, να επεξεργαστείς ενα κείμενο ή μια φωτογραφία . Ζητάς πολλά; Οι περίοδοι που το μηχάνημα λειτουργεί ομαλά χωρίς παρατράγουδα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμα και οταν καταφέρεις να είναι όλα νόμιμα και αγορασμένα , προκύπτουν προβλήματα συμβατότητας. Για να μην αναφερθώ στους οδηγούς (drivers) ! Έχω ενα scanner. Έκανα το μηχάνημα μου 3 φορές format. Και τις 3 φορές οι οδηγοί του scanner με ταλαιπώρησαν. Όχι μόνο επειδή ήταν δυσκολόβρετοι, αλλά επειδή οι προηγούμενοι που είχα φροντίσει να φυλάξω δεν λειτουργούσαν πια. Τα καινούργια προγράμματα είναι ιδιότροπα. Το κάθε πρόγραμμα δημιουργεί προβλήματα με άλλα λογισμικά. Μερικά δεν εκκινούν καν αν δεν έχεις τις τελευταίες εκδόσεις οδηγών και όλα τα πιο πρόσφατα plug ins. Τα dll χάνονται και το σύστημα πέφτει συνεχώς σε critical errors. Η λύση στην οποία σε οδηγούν όλα είναι μια. Να πληρώσεις για να ησυχάσεις. Και δεν θα ησυχάσεις φυσικά για πάντα! Απλά για λίγο. Απο μερικούς μήνες μέχρι και 1-2 χρόνια. Μετά πάλι απο την αρχή. Αναβαθμίσεις, ενημερώσεις, service packs και εκδόσεις ασφαλείας.

Έτσι αποφάσισα να μην κάνω τίποτα απ'όλα αυτα. Πήρα το δίσκο με το ubuntu ( λειτουργικό Linux) και το έριξα μέσα. Απο κείνη τη στιγμή ησύχασα. Μπήκα στον κόσμο του ανοικτού κώδικα. Εκεί που η εξέλιξη γίνεται για τη χαρά της γνώσης και η διανομή είναι δωρεάν. Εκεί που οι άνθρωποι μοιράζονται αυτά που ξέρουν με σκοπό όχι το προσωπικό κέρδος αλλά το κέρδος όλων. Ένοιωσα για πρώτη φορά τι θα πει να έχεις κάθε μέρα την πιο ενημερωμένη και σύγχρονη εγκατάσταση δωρεάν. Σε φιλικό περιβάλλον παραθύρων χωρίς τα αρτηριοσκληρωτικά windows και τα σνομπ Macintosh. Έξυπνα απλά και φυσιολογικά. Χωρίς ακαταλαβίστικα μηνύματα με κωδικούς. Τη μοναδική φορά που πήρα ενα μηνυμα ήταν μια μικρή παράγραφος που εξηγούσε “ανθρώπινα” τι έγινε και έδινε και πιθανές αιτίες. Δοκιμάζοντας την πρώτη συμβουλή όλα δούλεψαν ρολόι. Τα πράγματα λειτουργούν λογικά. Ανοικτός καθαρός κώδικας. Φορτώνει σε 30 δευτερόλεπτα. Δεν έχει ιούς, δεν έχει antivirus. Αντί photoshop έχω τώρα GIMP και αντί office έχω open office. Και αν για κάποιο λόγο θέλω οπωσδήποτε μια εγκατάσταση windows τότε εγκαθιστώ το WINE. Και αμέσως μπορώ να βάλω όποιο πρόγραμμα windows θέλω ενω εγώ θα βρίσκομαι με λειτουργικό Linux.

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο φόρουμ του Ubuntu με λύσεις και απαντήσεις. Τώρα κοιτάζω τους χρήστες των παραδοσιακών λειτουργικών και απορώ πως τόσα χρόνια το έκανα κι εγώ. Θύμα κι εδώ της πόλωσης των κολοσσών του είδους. Και μόνο η εμπειρία αξίζει τη δοκιμή. Το cd ειναι live που σημαίνει οτι μπορεί όποιος θέλει να τρέχει το λειτουργικό απο το δίσκο χωρίς εγκατάσταση. Επίσης υπάρχει και η επιλογή dual boot για όποιον θέλει να επιλέγει καθε φορά αν θέλει να εκκινήσει το μηχάνημα με λειτουργικό Ubuntu η windows.

Δεν είμαι φανατικός! Είμαι ενθουσιασμένος. Το συστήνω σε όλους. Απλά για μια δοκιμή. Και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια. Ο ανοικτός κώδικας είναι το μέλλον.