Εκτύπωση
Κατηγορία: Διαδίκτυο και υπολογιστές
Εμφανίσεις: 21780

neroogleΌλα άρχισαν στις 22 Φεβρουαρίου όταν ο Mark Ontkush δημοσίευσε ένα άρθρο του στο οποίο εξηγούσε ότι η Google  θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση της παγκόσμιας ενέργειας απλά και μόνο αν άλλαζε τον σχεδιασμό και τα χρώματα της σελίδας της.

ffΑν η Google κατάφερνε να αποφύγει εκείνο το έντονο άσπρο και να το άλλαζε με κάτι πιο σκούρο, η εξοικονόμηση ενέργειας θα ήταν εντυπωσιακή.

Από την επόμενη κιόλας μέρα, τα διάφορα άρθρα με υπολογισμούς και θεωρίες άρχισαν να κατακλύζουν το διαδύκτιο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να πείθονται ότι αυτή η λύση, είναι καταβάθος απλή και «ανώδυνη» ενώ το οικολογικό κέρδος τεράστιο.

Έτσι φτάσαμε στο Neroogle. Μια ιστοσελίδα με τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της Google που εμφανίζει τα αποτελέσματα στον ίδιο χρόνο και με τον ίδιο τρόπο που τα εμφανίζει η γνωστή μας μηχανή αναζήτησης. Εκείνο που άλλαξε είναι τα χρώματα. Όλη η σελίδα είναι μαύρη και τα χρώματα παρουσιάζονται με ένα ανοιχτό γκρίζο. Μ'αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι κάθε φορά που εμφανίζεται το Neroogle αντί του Google σε ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή (full screen) γίνεται μια εξοικονόμηση 15 watt. Αυτό μεταφρασμένο σε παγκόσμια δεδομένα , γίνονται περίπου 200 εκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα,  ισοδυναμεί με 8.3 μεγαβατώρες την ημέρα ή καλύτερα ,με 3000 μεγαβατώρες το χρόνο. Και όλ'αυτά αν υποθέσουμε ότι κάθε αναζήτηση μένει στην οθόνη για 10 δευτερόλεπτα μόνο. Δηλαδή κάθε μέρα το Google μένει στο desktop όλου του κόσμου για ένα σύνολο 550,000 ωρών!  Μια εντυπωσιακή εξοικονόμηση μόνο με την αλλαγή των χρωμάτων.

Αυτή η πρωτοβουλία πήρε φυσικά και άλλες διαστάσεις. Από την κεντρική σελίδα του Neroogle προτείνονται διάφοροι εναλλακτικοί συνδυασμοί χρωμάτων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποια φωτεινά , έντονα χρώματα  ενός μπλόκ ή μιας ιστοσελίδας. Το μαύρο προωθείται πλέον ως πιο «στυλάτο» χρώμα για το σχεδιασμό σελίδων στο διαδύκτιο ενώ τα άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο είναι και από πλευράς ψυχολογίας της αντίληψης, πιο ξεκούραστα για το μάτι και περνούν πιο εύκολα κάποια εικαστικά μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που παλιά στα σχολεία είχαμε τον γνωστό μαυροπίνακα με την άσπρη κιμωλία. Ακόμα και οι εταιρίες που κατασκευάζουν  τηλεοράσεις, έχουν αποφασίσει να ενσωματώσουν όλες στις LCD τηλεοράσεις τους τον αυτόματο ρυθμιστή αντίθεσης και φωτεινότητας (contrast / brightness) με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την καινούργια πρωτοβουλία της Google με δυσπιστία. Το κυριότερο επιχείρημα είναι ένα. Γιατί η Google αν έχει πράγματι πεισθεί για την ανάγκη αυτής της μικρής αλλαγής, δεν το κάνει στην κανονική της ιστοσελίδα, παρά μόνο  σε ένα άλλο URL και το ονομάζει Neroogle; Ποια είναι άραγε η ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει ταυτόχρονα και η παραδοσιακή Google;