Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί και έχασαν. Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν γι' αυτούς η χρυσή ευκαιρία να καλύψουν το χαμένο έδαφος της καθοδηγούμενης παρα-πληροφόρησης και να κατακτήσουν ξανά τη θέση που πεισματικά μέχρι τώρα κρατούσαν στο θρόνο της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Τελικά έχασαν κατά κράτος από τον ανερχόμενο αντίπαλό τους που είναι χωρίς αμφιβολία το διαδίκτυο. Μέσα σε μια δεκαετία τα έγκαιρη, έγκυρη και άμεση ενημέρωση, που για χρόνια παραπλανητικά συνόδευαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, μετατοπίστηκαν στο πλευρό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ιστοσελίδων και των προσωπικών μπλοκ των διαφόρων χρηστών.

Ο παλμός του κόσμου βρίσκεται εδώ. Οι πραγματικοί αριθμοί των δημοσκοπήσεων βγήκαν μέσα από το ρίζωμα του διαδικτύου. Ο κόσμος εδώ εκφράζεται άμεσα, ελεύθερα (ακόμα) και χωρίς φόβο. Τα ΜΜΕ και τα αφεντικά τους έμειναν μόνοι να μαγειρεύουν εργολαβικά τις πληροφορίες και να κατασκευάζουν τις ειδήσεις όπως πάντα έκαναν. Ο λόγος που σήμερα παρουσιάζονται σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι ξαφνιασμένοι δεν είναι επειδή δεν περίμεναν το αποτέλεσμα. Είναι γιατί δεν περίμεναν να έχει τόση αποτυχία η παλιά και πετυχημένη μέθοδος τους. Εκείνη της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και της χειραγώγησης των πολιτών. Το παραδοσιακό όπλο των κομμάτων έπαθε ξαφνικά αφλογιστία και η αμηχανία τους πλέον δεν κρύβεται. Δεκάδες δημοσκοπήσεις, πρωτοσέλιδα και αναλύσεις έπεσαν στο κενό. Τίποτα δεν τους βγήκε όπως περίμεναν και τα περιθώρια αναθεώρησης των παλιών τους τεχνικών έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

Ποτέ ξανά στην ιστορία οι άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα αλλά και το μέσο να εκφραστούν ατομικά ο καθένας όπως ήθελαν, όποτε ήθελαν και η φωνή τους να μπορεί να ακουστεί ισότιμα και άμεσα σ' ολόκληρο τον κόσμο. Στο διαδίκτυο μάθαμε πάλι να εκφραζόμαστε σωστά, να ακούμε την αντίθετη άποψη και να επιχειρηματολογούμε. Σταδιακά αναλαμβάνουμε μόνοι μας την ενημέρωση μας και την έκφραση της γνώμης μας. Χωρίς μεσάζοντες και ειδικούς. Χωρίς λογοκρισία και κατευθυντήριες κομματικές γραμμές. Κι αυτό ενοχλεί. Το διαδίκτυο παραείναι ελεύθερο για την εξουσία. Ο έλεγχος δεν θα αργήσει να έρθει. Προς το παρόν όμως μιλάμε ελεύθερα. Ενημερωνόμαστε όπως εμείς αποφασίζουμε και κρίνουμε ανάλογα τις πηγές μας. Σχολιάζουμε και προβληματιζόμαστε. Σχηματίζουμε μόνοι μας την εικόνα του κόσμου μας. Τα τηλεοπτικά πάνελ, τα παράθυρα και οι συνεντεύξεις, οι στήλες των εφημερίδων δεν μας αφορούν. Είναι διεφθαρμένα κατάλοιπα μιας εποχής που επιτέλους περνά. Δεν θα εμπιστευτώ σε κανέναν άλλο το δικαίωμα μου για ενημέρωση. Μπορώ να ενημερώνομαι πλέον μόνος μου. Ευχαριστώ.

Pin It