Εκτύπωση
Κατηγορία: Συνεντεύξεις
Εμφανίσεις: 8835

spanroger

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος (στα αριστερά, μαζί με τον Roger Waters)είναι παρουσιαστής της εκπομπής 'Νηστικό Αρκούδί' που βλέπουμε αυτό τον καιρό από την ΕΡΤ, αλλά και ειδήμονας στην (ροκ κυρίως) μουσική). Η ταυτότητά του γράφει 'δημοσιογράφος' αλλά ο ίδιος έχει άλλη άποψη. Πολύ ευγενικά και πρόθυμα δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη 'εφ'όλης της ύλης'. Χαρείτε την: 

(Στάθη το skorpialogia σε ευχαριστεί και δημόσια/διαδικτυακά)

skorpialogia: Στην Κύπρο σε ξέρουμε από τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ. Το Jammin' εδώ
άφησε εποχή, ενώ τώρα βλέπουμε το 'Νηστικό Αρκούδι'. Ποιες ακριβώς είναι οι
ασχολίες σου; Πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου στην Κύπρο;

Στάθης: Η ταυτότητά μου γράφει δημοσιογράφος, ενώ τυπικά τουλάχιστον δεν είμαι. Παρουσιαστής, γραφιάς, χαβαλές (με τρεις λέξεις!).

s: Πώς επιλέγετε τους μάγειρες και τις συνταγές; Είναι γνωστοί σας;
Σ: Είτε ψάχνουμε σε χωριά, παραδοσιακές συνταγές από ντόπιες μαγείρισσες, είτε εστιατόρια που έχουν καλό φαγητό, συχνά μας βρίσκουν από μόνοι τους.

s: Φαίνεται ότι αγαπάς την τηλεόραση. Έχεις άποψη γενικά για το τηλεοπτικό
τοπίο στην Ελλάδα; Εμείς διαπιστώνουμε πάντως αρκετή 'σαβούρα'.

Σ: Σχεδόν αποκλειστικά σαβούρα, όχι αρκετή... Δεν αγαπάω καθόλου την τηλεόραση, πιστεύω πως αν δεν είναι η πηγή πολλών κακών της κοινωνίας μας, τουλάχιστον τα αναπαράγει και τους δίνει υπόσταση. Αυτό που αγαπάω είναι η κάμερα, το να εκφράζομαι μέσω του φακού, τις ζωντανές εκπομπές πάνω από όλα.

s: Στην Κύπρο υποφέρουμε από έλλειψη προσωπικοτήτων σε όλους τους τομείς
(πολιτική, πολιτισμό κλπ). Υπάρχουν κάποια άτομα στην Ελλάδα που εσύ θεωρείς
σημαντικούς; Με λίγα λόγια ποιους Έλληνες θαυμάζεις;

Σ: Πολλούς. Ισως όχι τόσους όσο όταν ζούσε ο Χατζιδάκις, ο Ελύτης κλπ, αλλά έχουμε πολλούς σημαντικούς, κατά τη γνώμη μου  ανθρώπους. Θαυμάζω τον Κάρολο Παπούλια, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το Θοδωρή Αθερίδη, το Στέλιο Κούλογλου, πολλούς ακόμα, αυτοί απλώς μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό.

s: Θυμάσαι ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που είχες αγοράσει; Ο τελευταίος;
Αγαπημένοι σου;

Σ: Βεβαίως και θυμάμαι. Το Machine Head  των Deep Purple, το 1974, αντί 180 δραχμών! Το τελευταίο είναι το νέο άλμπουμ των Who, Endless Wire,  το οποίο είναι εξίσου καλό με τα παλιά τους, το συνιστώ.
 
s: Διαβάζεις βιβλία; Έχεις κανένα να μας συστήσεις;
Σ: Πολλά. Τα τελευταία χρόνια διαβάζω πολλά “πολιτικά” βιβλία, τύπου Τσόμσκι, Τζέρεμι Ρίφκιν. Ο τελευταίος είναι καταπληκτικός στοχαστής, γράφει με απλή γλώσσα και σου μαθαίνει πολύ χρήσιμα πράγματα για τον άνθρωπο, τον πλανήτη, το μέλλον μας.

s: Ποια η σχέση σου με το Ιντερνετ; Απ'ότι ξέρουμε έχεις και δικό σου blog www.skylos.gr.
Είσαι φανατικός ή περιστασιακός χρήστης; Για την πειρατεία και τα μουσικά downloads από το Ιντερνετ τι νομίζεις; Τα χρησιμοποιείς;
Σ: Φανατικός χρήστης από το 1994. Είναι γεμάτο βλακείες, αλλά αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς είναι πολύ καλό εργαλείο, και προσφέρει και μόρφωση. Ειμαι κάθετα αντίθετος στην πειρατεία της μουσικής, από την άλλη όμως είμαι αντίθετος προς τις εταιρίες δίσκων, και το υπάρχον σύστημα νομίμων downloads είναι απαράδεκτο και δε θα επιζήσει για πολύ.

s: Προφανώς σου αρέσουν οι συναυλίες (δεν ξέρω αν ασχολείσαι και επαγγελματικά
με αυτές). Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις στα live; Επισκέπτεσαι το εξωτερικό
για να παρακολουθήσεις κάποια συγκροτήματα;

Σ: Πηγαίνω έξω, όποτε μπορώ, το επίπεδο της διοργάνωσης είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς, ακόμη και σε χώρες που δε μας “γεμίζουν το μάτι” όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία. Το καλύτερό μου είναι οι Deep Purple, τους έχω δει λάιβ 77 φορές και ελπίζω να τις εκατοστήσω!

s: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός εκτός Ελλάδος; Θα ζούσες μόνιμα
εκτός Ελλάδας;

Σ: Η Γερμανία. Δεν ξέρω αν θα ζούσα μονίμως εκεί, αλλά μ’αρέσει πολύ να την επισκέπτομαι. Το μόνο μέρος στο οποίο θα ήθελα να ζω εκτός Θεσσαλονίκης, είναι το χωριό μου, η Αλόννησος στις Βόρειες Σποράδες.

s: Σε ποια εποχή θα ήθελες να ζήσεις;
Σ: Μόνο στη δική μας. Η ευχή “είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”, εφαρμόζεται απολύτως στις μέρες μας.

s: Κάποιο μήνυμα προς εμάς εδώ στην Κύπρο;
Σ: Τα μηνύματα είναι για τους πολιτικούς και τους ιεράρχες, αμφότερους τους αντιπαθώ. Εχω μόνο να πω ότι μ’αρέσει πολύ η Κύπρος, και ότι καλά θα κάνουμε να μη χάνουμε την καλή μας διάθεση, ό,τι κι αν μας συμβαίνει.

καλή όρεξη,

Στάθης