Μια μικρή αναφορά στην ιστορία μερικών γνωστών συμβόλων όπως το ?, το ! ή το =. Πότε και πώς πήραν τη σημερινή τους μορφή

 

? Όταν οι μαθητές έγραφαν ακόμα στα λατινικά και ήθελαν να γράψουν μια ερώτηση, στο τέλος της πρότασης έβαζαν την λέξη questio που στα λατινικά σημαίνει «απορία» Έτσι προσδιόριζαν ότι πρόκειται για ερώτηση.  Αυτό προκαλούσε προβλήματα. Αυτοί που διάβαζαν την πρόταση , συχνά νόμιζαν ότι το "question" ήταν η τελευταία λέξη της πρότασης. Έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται ένα σύμβολο. Επέλεξαν το γράμμα q πάνω από το γράμμα o. Με τον καιρό το ο έγινε τελεία και το q «άνοιξε» δίνοντας μας το γνωστό σύμβολο (?)

 

! Και το θαυμαστικό προέρχεται από τα Λατινικά. Συγκεκριμένα από τη λέξη "io" που σήμαινε «ξέσπασμα χαράς-θαυμασμού» Έτσι όπως και με το πιο πάνω σύμβολο, το I γραφόταν πάνω από το o το οποίο με τη σειρά του έγινε τελεία και φτάσαμε στο (!)

 

= Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Άγγλο μαθηματικό Robert Resorde το 1557.  Προσπαθούσε να βρει ένα σύμβολο για το ίσον και σκέφτηκε αμέσως τη γεωμετρία. Στις σημειώσεις του λέει: «Δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο για το ίσον από 2 παράλληλες γραμμές που έχουν το ίδιο μήκος.» Το σύμβολο στην αρχική του μορφή είχε μήκος τουλάχιστο πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει σήμερα ενώ χρειάστηκε πάνω από 1 αιώνας για να γίνει κοινά αποδεκτό από όλους ως σύμβολο.

 

& Το σύμβολο αυτό είναι ένα καλλιγραφικά γραμμένο et που στα Λατινικά σημαίνει «και». Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Ρωμαίο Marcus Tullius Tiro τον 1ο αιώνα προ Χριστού. Το περίεργο όνομα που του αποδίδουν στα Αγγλικά, δηλαδή το ampersand , το πήρε πολύ αργότερα. Στις αρχές του 1800 τα παιδιά μάθαιναν το & σαν το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου. Έτσι το αλφάβητο τελείωνε με X,Y,Z,&.Φυσικά το σύμβολο δεν είχε όνομα και έτσι τα παιδιά τελείωναν την «απαγγελία» του αλφάβητου με τη φράση «and, per se ,and» που σήμαινε κάτι όπως «& που σημαίνει, "και"» Η  φράση αυτή σιγά σιγά έγινε το όνομα του συμβόλου και ονομάζεται "ampersand"

 

 $ Όταν η Αμερικάνικη κυβέρνηση άρχισε να εκδίδει τα δικά τις λεφτά, το 1794 αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα γνωστό νόμισμα για την εποχή, τα pesos που παράλληλα λέγονταν και «Ισπανικά δολάρια». Τα πρώτα Αμερικάνικα δολάρια είχαν το ίδιο σχήμα , και το ίδιο βάρος με τα Ισπανικά pesos γιαυτό πήραν και το ίδιο σύμβολο. Δηλαδή το Ps. Αυτό γραφόταν με ένα κεφαλαίο P και ένα S γραμμένο από πάνω του. Όταν ο κόσμος άρχισε να ξεχνά τον «κύκλο» του P, άρχισε να εμφανίζεται και το γνωστό σύμβολο των δολαρίων $.

Pin It