Εκτύπωση
Κατηγορία: Κοινωνία
Εμφανίσεις: 2326

iphonesandwichΗ άπορη μαθήτρια παίζει με το iphone της καθώς περιμένει υπομονετικά στη σειρά στο κυλικείο του σχολείου της, μαζί με άλλα άπορα παιδιά, για να πάρε το επιχορηγημένο σάντουιτς που δικαιούται. Δεν υπάρχει τίποτα το ύποπτο σ'αυτή τη εικόνα και πιστέψτε με, το είδα με τα μάτια μου. Είναι αυτές οι παράδοξες καταστάσεις που θα βλέπουμε για λίγο καιρό και θα σηματοδοτούν το πέρασμα μας από τον ψεύτικο πλούτο στην πραγματική φτώχεια. 

Η άνεργη μητέρα αυτού του κοριτσιού ίσως πηγαίνει κάθε εβδομάδα στο κοινωνικό παντοπωλείο της κοινότητας της και φορτώνει όσες περισσότερες σακούλες με τρόφιμα μπορεί στο Range Rover της με τα σκούρα παράθυρα και τα δερμάτινα καθίσματα. Κάποια στιγμή όμως το Range Rover δεν θα μπορεί να συντηρηθεί. Τα ανταλλακτικά θα κοστίζουν μια περιουσία και τα φθαρμένα ελαστικά στις 19άρες ζάντες δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν πια ούτε από τα πιο φτηνά κινέζικα που κυκλοφορούν στην αγορά.  Έτσι, τη θέση του μέχρι τώρα υπερ-χλιδάτου SUV, θα πάρει κάποιο μικρό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πόλης. Όσο για το iphone θα δώσει τη θέση του σε κάποιο λιγότερο ντιζαινάτο αλλά αξιόπιστο Nokia των 20 ευρώ.
Ο “πλούτος” που δεν αξίζαμε ποτέ θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια “φτώχεια” που επίσης δεν αξίζαμε ποτέ. Οι cucci και οι Fendi θα μαραίνονται στα χέρια εκείνων που τις αγόρασαν βάζοντας υποθήκη το μέλλον των παιδιών τους σε αιωνόβια δάνεια. Τα Σαββατοκύριακα στο Λονδίνο για ψώνια και οι υπερατλαντικές καλοκαιρινές διακοπές, θα μείνουν κλεισμένες στο My pictures στον φάκελο /Νέα Υόρκη- 2010.  Απο τώρα και στο εξής δίπλα τους θα στοιβάζονται οι φάκελοι /Μακένζυ-2013.
Και έτσι, περνώντας από τον “πλούτο” στη “φτώχεια”, θα περάσουμε, στην ουσία, από τη χαρά στη λύπη. Εμείς που συνδέσαμε την ευτυχία με τα υλικά αγαθά, θα πέσουμε σε κατάθλιψη. Θα μαραζώσουμε “εθνικά” ως λαός. Θα πενθήσουμε το παρόν και το μέλλον μας ομαδικά. Ώσπου κάποια στιγμή, μετά από καιρό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνο που πρέπει τελικά να πενθήσουμε είναι το παρελθόν μας. Θα καταλάβουμε ότι η ευτυχία, η αγάπη, η ψυχική ηρεμία, δεν αγοράζονται με λεφτά. Πολύ περισσότερο με “δανεικά” και τραπεζικές τοκογλυφίες. 
Το χαριτωμένο κοριτσάκι του Γυμνασίου δεν θα κρατά πλέον iphone. Θα έχει στο χέρι της όμως ένα αφράτο σπιτικό σάντουιτς γεμάτο αγάπη από τη μητέρα της. Που της το έδωσε στο χέρι το πρωί, μαζί με μια ζεστή, σφιχτή αγκαλιά , λίγο πριν φύγει κι εκείνη για τη δουλειά της