Εκτύπωση
Κατηγορία: Κοινωνία
Εμφανίσεις: 2866

"kostas kadisΚαθ’ υπόδειξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας, φαίνεται ότι το νερό του Πολιτισμού έχει ήδη μπει στο αυλάκι της δομικής αναδιάρθρωσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κιόλας θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την αναβάθμιση του συστήματος πολιτιστικής διακυβέρνησης.   Η Κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία διοικητικής ανασυγκρότησης του Πολιτισμού και εγκαθίδρυσης Εθνικής Πολιτικής για τον Πολιτισμό, που βρίσκεται ήδη στα πρώτα της στάδια, δεν νοείται χωρίς την ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου με όλους τους πολιτιστικούς εταίρους.

Με κοινό στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Πολιτιστικού Τομέα, μελετούνται οι οικονομικές, τεχνικές και λειτουργικές πτυχές του όλου εγχειρήματος. Ανοίγοντας τα χαρτιά του στον «Φιλελεύθερο», ο Κώστας Καδής αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, δεδομένης της έλλειψης ενός σχετικού συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού και της εμφανούς υστέρησης σε όρους πολιτιστικών υποδομών. Από ιδέες, οράματα και σχεδιασμούς χορτάσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Έφτασε άραγε ο καιρός να δούμε πράξεις; "

 

Ομολογώ ειλικρινά πως απο την πιο πάνω δήλωση δεν κατάλαβα ούτε λέξη. Σκέψου δηλαδή να μην άνοιγε και τα χαρτιά του στον Φιλελεύθερο ο Υπουργός, πώς θα ήταν αυτό το άρθρο. Τι δουλειά έχει η Παγκόσμια Τράπεζα να μας υποδείξει πως θα βάλουμε το “νερό του Πολιτισμού στο αυλάκι της δομικής αναδιάρθρωσης”; Όλες αυτές οι γενικές και αόριστες ορολογίες με κάνουν καχύποπτο. Γιατί κάποιος μέσα σε  3 διαδοχικές προτάσεις να χρησιμοποιήσει τις φράσεις “Δομική αναδιάρθρωση του Πολιτισμού”, “ Σύστημα πολιτιστικής διακυβέρνησης” και “Διοικητική ανασυγκρότηση του Πολιτισμού”; Και μάλιστα, όλα αυτά “δεν νοούνται χωρίς την ανάπτυξη διαλόγου με τους πολιτιστικούς εταίρους”. Τους πολιτιστικούς εταίρους; Και ποιοί είναι αυτοί; Γιατί μελετούνται “οικονομικές, τεχνικές και λειτουργικές πτυχές του όλου εγχειρήματος”; Μήπως τελικά όλο αυτό να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να μας πούν πως θα κοπούν όλα τα κονδύλια του πολιτισμού;  Μήπως για αυτό πρόκειται; Πάντως μου κάνει εντύπωση το καταληκτικό συμπέρασμα του Υπουργού ότι “Από ιδέες, οράματα και σχεδιασμούς χορτάσαμε τα προηγούμενα χρόνια.” (!!!) Μα ζει στην Κύπρο ο Υπουργός ή σε άλλη χώρα; Αν μόλις πιο πάνω ο ίδιος δηλώνει πως “...πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, δεδομένης της έλλειψης ενός σχετικού συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού...” πως γίνεται στην επόμενη πρόταση να δηλώνει  ότι “...απο σχεδιασμούς χορτάσαμε;...” (!) Το σίγουρο είναι πως και πάλι θα την πληρώσει ο “αχρείαστος και άχρηστος” πολιτισμός, αφού τα τελευταία λόγια του Υπουργού ακούγονται σαν απειλή “...Έφτασε άραγε ο καιρός να δούμε πράξεις;” (Ωχ. Ο Θεός να μας φυλάει! )