Εκτύπωση
Κατηγορία: Κοινωνία
Εμφανίσεις: 2480

apateonasΗ ιστορία της Κυπριακής διαφθοράς, έφτασε να καθιερώσει το δικό της κατεστημένο, στο οποίο οι κινήσεις είναι πλέον συγκεκριμένες και προβλέψιμες. Η πορεία που παίρνουν και η κατάληξη που έχουν τα διάφορα σκάνδαλα, είναι σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής:

 

1. Από όποιο πόστο κατέχεις, άσχετα από το εισόδημα σου και από τη φύση της δουλειάς σου, καταχράσαι όσο το δυνατό περισσότερα. Δεν χάνεις ευκαιρία να παίρνεις μίζες, να εξαιρείς δημόσιο χρήμα παραπλανώντας ή πλαστογραφώντας έγγραφα, ακόμα και να κλέβεις αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα προσπαθείς με κάθε μέσο να δουλεύεις, να παράγεις δηλαδή, όσο το δυνατό λιγότερα.

2. Ακολουθείς το 1ο στάδιο είτε μέχρι να σε καρφώσει κάποιος που εξαιτίας σου τρώει λιγότερα, είτε μέχρι να μην μπορεί άλλο να μείνει κρυφό. Μόλις αποκαλυφθεί η απάτη, ακόμα και όταν συλληφθείς επ' αυτοφώρο να κλέβεις, δηλώνεις αθώος και θύμα μιας σκευωρίας που θέλει να σε πλήξει για συμφέροντα άλλων. Τα μισά κόμματα, οι μισές εφημερίδες και τα μισά κανάλια θα είναι ήδη με το μέρος σου. Μπορείς επίσης να επικαλεστείς το πιο πρόσφατο τεκμήριο της άγνοιας. Το γνωστό σε όλους “δεν γνώριζα..”.

3. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη σου θα νοιώσεις “αδιαθεσία” και πόνο στο στήθος. Ο δικηγόρος σου θα ζητήσει να μεταφερθείς αμέσως στις πρώτες βοήθειες και έτσι θα περάσεις τουλάχιστον δυο εβδομάδες φρουρούμενος στην πιο χλιδάτη σουίτα του νοσοκομείου. Εν το μεταξύ το κόμμα που σε στηρίζει (σίγουρα κάποιο κόμμα θα σε στηρίζει για να φτάσεις μέχρι εδώ) θα αρχίσει να εμβολιάζει την κοινή γνώμη με “στοιχεία” που κατέχει και που θα δώσει στην δημοσιότητα όταν χρειαστεί. ( η γνωστή αλληλεγγύη των πολιτικών που βασίζεται πάνω στο “μην ξεσκεπάσεις τις βρομιές μου γιατί θα ξεσκεπάσω κι εγώ τις δικές σου”)

4. Να είσαι σίγουρος πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή από έγκριτους νομικούς για την υπόθεση σου της οποίας η αντικειμενικότητα θα αμφισβητηθεί από μερικούς κύκλους ήδη από την πρώτη στιγμή (έτσι για να έχουμε κι ένα άσσο στο μανίκι πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία). Ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής θα παραιτηθούν από καμιά δεκαριά φορές και στη θέση τους θα διοριστούν καινούργιοι. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας ο Γ. Εισαγγελέας θα κληθεί να γνωματεύσει περίπου 500 φορές για διάφορα αδιέξοδα ενώ η αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής θα ξεκινήσουν δική τους έρευνα η οποία, από τα πρώτα κιόλας βήματα, θα εμπλέξει σχεδόν όλους τους πολιτικούς και όχι μόνο, της Κύπρου.

5. Τα πράγματα τώρα είναι πιο εύκολα. Η πιθανότητες η επιτροπή να καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια είναι 50-50. Αν καταλήξουν σε πόρισμα, η πιθανότητα αυτό να είναι εναντίον σου είναι πάλι 50-50. Αν το πόρισμα είναι εναντίον σου τότε κανένα πρόβλημα!  Θα αμφισβητηθεί η ικανότητα των μελών της επιτροπής, το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο συστάθηκε καθώς και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

6. Σε δυο χρόνια το πολύ, κανένας δεν θα σε θυμάται και θα επιστρέψεις πάλι κύριος και με το μέτωπο ψηλά στην “ενεργό δράση” της κατάχρησης. Δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ ξανά η δικαιοσύνη, θα έχουν τόσους άλλους να ασχοληθούν εξάλλου. Ο κόσμος θα ξεχάσει όπως ξεχνά τα πάντα σ'αυτό τον τόπο. Μόνο μια φορά καθώς θα περνάς με την αστραφτερή λιμουζίνα σου μπροστά από το πλήθος,  κάποιος θα σε δείξει, θα γυρίσει και θα πει  στον διπλανό του “Ρε μα τούτος δεν είναι εκείνος που....;” και ο διπλανός θα απαντήσει βαριεστημένα με νόημα “ ...ναι αυτός είναι...”