Εκτύπωση
Κατηγορία: Κοινωνία
Εμφανίσεις: 9263

barbieΞανθιά μαλλιά. Γαλάζια μάτια. Λεπτή μέση και μεγάλο στήθος. Μια κανονική , ζωντανή Barbie. Αυτό είναι τελικά το πρότυπο της γυναίκας για όλους. Οι άντρες ψάχνουν πάντα μια γυναίκα που να μοιάζει όλο και περισσότερο έτσι, και οι γυναίκες κάνουν τα πάντα για να μοιάσουν όλο και πιο πολύ στο πρότυπο αυτό. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Άσχετα από φυλή, θρησκεία, έθνος. Είναι μια πραγματικότητα που όπως φαίνεται πηγάζει από πολύ παλιά και είναι ριζωμένη βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο μας.

Σύμφωνα με τους Alan S. Miller και Satoshi Kanazawa,  πολύ πριν από την εποχή των media, περίπου τον 15ο-16ο αιώνα μχ στην Ιταλία, οι γυναίκες συνήθιζαν να βάφουν τα μαλλιά τους ξανθά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στο Ιράν, το οποίο δέχεται σήμερα τη λιγότερη επίδραση από τον δυτικό πολιτισμό και τα media, οι γυναίκες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το σώμα τους , τα μαλλιά τους και τα περιττά κιλά , απ'ότι οι Αμερικανίδες. Τι είναι τελικά εκείνο που έχουν κοινό όλες αυτές οι γυναίκες.

Το κοινό είναι ότι όλες θέλουν να μοιάζουν με την Barbie. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος  ικανοποίησης της επιθυμίας των αντρών να ποθούν και να αναζητούν παντού και πάντα, γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πίσω απ'όλαυτά φυσικά, φαίνεται να υπάρχει μια «λογική» εξήγηση.

Οι άντρες πρώτα απ'όλα ψάχνουν μια νεαρή γυναίκα. Γιατί οι νεαρές είναι πιο υγιής και πιο γόνιμες. Ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο καλής υγείας και νεαρής ηλικίας , είναι και τα αστραφτερά, μακριά μαλλιά. Οι υγιείς γυναίκες έχουν αστραφτερά μαλλιά , (γιάυτό και το ξανθό) και μακριά. Η ποιότητα των μαλλιών χαλά με την ηλικία. Φτάνει να σκεφτούμε κοντά και σκούρα μαλλιά και αμέσως μας έρχεται στο μυαλό μια μεσήλικας. Αντίθετα μια γυναίκα με ανοιχτόχρωμα μακριά μαλλιά μας φέρνει στο νου ένα κοριτσάκι. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με φυσικά ξανθιά μαλλιά, τα βλέπουν να γίνονται σκούρα όσο περνούν τα χρόνια.  Ακόμα μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, μας λέει ότι τα ξανθιά μαλλιά είναι πολύ διαδεδομένα στην βόρεια Ευρώπη και στην Σκανδιναβία. Εκεί δηλαδή που τα μαλλιά και το κεφάλι είναι τα μόνα «γυμνά» μέρη του σώματος , τον περισσότερο καιρό. Το υπόλοιπο κορμί είναι καλυμμένο με βαριά ρούχα λόγο του κρύου. Έτσι, ακόμα και να ήταν «γερασμένο» το σώμα λόγω ηλικίας, δεν θα φαινόταν πολύ. Έφτανε να δείχνουν, τα μαλλιά υγιή και νεαρά.

Το άλλο στοιχείο, είναι η λεπτή μέση και οι μεγάλοι γοφοί. Μια αρχέγονη ένδειξη υγείας, αλλά και ικανότητας αναπαραγωγής και εύκολης γέννας. Φτάνει να θυμηθούμε  τα πρωτόγονα αγαλματίδια θεοτήτων όπως η Αφροδίτη του βίλεντορφ, που ήταν αφιερωμένα στις Θεές της γονιμότητας, και είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρόσφατες έρευνες  έδειξαν ότι πέρα από το γεγονός ότι οι γυναίκες με λεπτή μέση και μεγάλη περιφέρεια εγκυμονούν και γεννούν πιο εύκολα, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν έγκυος γιατί το χαρακτηριστικό αυτό του σώματος δηλώνει και τη ύπαρξη σε μεγάλες ποσότητες , δυο σημαντικών ορμονών για τη γυναίκα, της εστραδιόλης και της προγεστερόνης.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε  ένα μυστήριο γύρω από την προτίμηση των αντρών στο μεγάλο στήθος, αφού η ικανότητα θηλασμού είναι άσχετη με το μέγεθος του μαστού. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Frank Marlowe έφτασε σε ένα άλλο συμπέρασμα. Με βάση τα όσα είπαμε στην αρχή, η ένδειξη της ακριβούς ηλικίας μιας γυναίκας είναι  σημαντικός παράγοντας για ένα άντρα. Ένα μεγάλο στήθος λοιπόν δύσκολα κρύβει την ηλικία μιας γυναίκας. Αντίθετα ένα μικρό στήθος δεν μας λέει πολλά γι'αυτήν αφού στο πέρασμα του χρόνου δεν δέχεται και πολλές αλλοιώσεις.

Και τέλος, η προτίμηση στα γαλάζια μάτια. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που προτιμούν όλοι οι άνθρωποι στο αντίθετο φύλο, άντρες και γυναίκες. Ο λόγος ίσως να είναι το γεγονός ότι η κόρες των ματιών σε όλους τους ανθρώπους διαστέλλονται όταν αυτοί δουν κάτι ενδιαφέρον, ελκυστικό ή εντυπωσιακό. Αυτή η αμυδρή διαστολή της κόρης είναι φυσικά πολύ πιο εμφανής στα γαλάζια μάτια παρά στα καφέ ή τα μαύρα. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα οι κόρες των ματιών των γυναικών και των παιδιών, (όχι των αντρών) διαστέλλονται στη θέα ενός βρέφους. Για να γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας, θα λέγαμε ότι οι γαλανομάτηδες (άντρες και γυναίκες), θεωρούνται περισσότεροι ελκυστικοί και προτιμούνται ως εραστές ή σύντροφοι, γιατί   μπορείς πιο εύκολα να δεις μέσα από τα μάτια τους αν είσαι ελκυστικός ή ποθητός.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης  φυσικά είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να αποκτηθούν από όλες τις γυναίκες με πλαστικές εγχειρήσεις, βαφές μαλλιών και  χρωματιστούς φακούς επαφής. Το αστείο είναι ότι οι άντρες, ακόμα και αν όλα αυτά  είναι τεχνητά, εξακολουθούν να πέφτουν στην παγίδα. Ανήμποροι να αντιδράσουν στους ψυχολογικούς μηχανισμούς της φύσης τους.