Πιστέυω οτι δεν φταινε οι εκπαιδευτικοί. Τουλάχιστον όχι πάντα. Είναι όντως γενικότερο το πρόβλημα. Τόσο οι γονείς όσο και η πολιτεία δεν αναλαμβάνουν ευκολα τις ευθύνες τους και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται συχνά στην μπουκα του κανονιού. Παρ'όλα αυτά, θεωρώ ότι υπάρχουν, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, καλοί και κακοί εκπαιδευτικοί. Δεν πιστεύω να είναι όλοι "εξαίρετοι".

Ακόμα λοιπόν κι αν δεχτώ το αξιώμα ότι δεν φταίνε πάντα οι εκπαιδευτικοί όσον αφορά στην κατάσταση που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στις Παγκύπριες, παραμένει έγκυρο το ότι φέρουν, τουλάχιστον κάποιοι, σοβαρή ευθύνη.

Πιστευω επίσης ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προσπαθούν. Έρχονται όμως συχνά αντιμέτωποι τόσο με "εξωγενείς" παράγοντες, όπως αναφέρεις, οι οποίοι επενεργούν αρνητικά αφού συχνά "ευνουχίζουν" τους εκαπιδευτικούς, όσο και με ενδογενείς παράγοντες όπως έναν αδιάφορο, στην καλύτερη περίπτωση διευθυντή.

Στην τελευταία περίπτωση (και ελπίζω να μην υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι ΟΛΟΙ οι διευθυντές είναι καλοί στην δουλειά τους), πότε ανέλαβαν ή θα αναλάβουν ποτέ την δική τους ευθύνη οι εκπαιδευτικοί και να αναφέρουν, για να μην πω να καταγγείλουν έναν συνάδελφο τους που όντως δεν κάνει καλά την δουλειά του? 

Το θέμα λοιπόν των ευθυνών βαραίνει όλους, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο με πρώτους κατά την γνώμη μου τους γονείς και την πολιτεία. Οι πρώτοι βρήκαν εύκολο στόχο τους καθηγητές ενώ η δεύτερη σφυρίζει αδιάφορα. Απο κει και πέρα, οι εκπαιδευτικοί, που έχουν να διαχειριστούν τόσο την προσωπική τους ματαίωση απο το σύστημα όσο και τον πιθανό εκνευρισμο που τους προκαλούν οι απαρέδεκτες συμπεριφορές κάποιων μαθητων και γονιών, δεν θα πρέπει να απεμπολούν τις δικές τους ευθύνες. 

Pin It